The Cinematic Orchestra

Címkék: jazz brit elektronikus

2009.03.11. 20:25

Fél évvel ezelőtt munka közben - munka helyett - a neten böngészve találtam rá a Cinematic Orchestra-ra, YouTube-on. Az első track amit meghallgattam a fülembe mászott, feldobta a napom - szó szerint az egészet, mert nem sikerült túljutnom rajta (Theme reprise). A rutinos böngésző számára evidens: ahol kincset talált, ott érdemes mélyebbre ásnia. Így fedeztem fel magamnak egy olyan bandát, amit kis hazánkban csak nagyon kevesen ismernek. Koncertet is csak MAJDNEM adtak évekkel ezelőtt a Trafóban (végül Zagar ugrott be helyettük). Esténként, hazafelé, mp3-al a fülemben, a Petőfi hídon elsuhanva arról ábrándozom, hogy egyszer majd ők lépnek fel az A38-on, és én egész biztosan ott leszek!
 

Angliai jazz és elektronikus zenekar, amit Jason Swinscoe alapított a 90-es évek végén. A bandát a független Ninja Tune kiadó szeződtette le. Számos volt Dj Food tag igazolt át a csapathoz, (amit a neve alapján sokan egy személynek véltek, tévesen) például Luke Flowers (dob), Tom Chant (szaxofon), Nick Ramm (zongora), Stuart McCallum (gitár) és Phil France (basszus szekció). A volt tagok közt van Jamie Coleman (trombita), T. Daniel Howard (dobok), Alex James (zongora) és Patrick Carpenter (keverő). A legutoljára jött tag a manchesteri gitáros, Stuart McCallum.



Albumok:

Motion (1999)
Remixes 1998-2000 (2000)
Every Day (2002)
Horizon - EP (2002)
Man with a Movie Camera (2003)
Ma Fleur (2007)
Live At The Royal Albert Hall (2008)

 

 

És megérkezett az első komment - persze nem hagyományos módon, inkább - emailben. Szeretném idézni Zo-t, mert amit írt további kalandozásra csábít!

"Cinematic Orcherstrát először a Ninjatune vonalon ismertem meg. Igazi lázadó kiadó, a zenei demokráciért harcolnak illetve sok civilszervezetet támogattak (már pár éve nem hallottam tőlük zenét, remélem igy van még) ennek megfelelően sok amatőr zenész küld nekik zenéket és néha napján raktak honlapra ingyen elérhető muzsikát is.
Főleg hip hop és break a profiljuk, meg is lepődtem a cinematic orchestrán (kellemesen).
Sok önmagára igényes előadó forgalmaz hasonló hangulatú zenét, ezeken az embereken keresztül hihetetlen dolgokat tapasztalhat meg az ember. Ők az igazi újítók, akiket csak nagyon szűk réteg ért meg. (sajnos én sem)
Amik tetszhetnek Cinematic nyomán: Boards of Canada (kissé komorabb, leginkább a Warp kiadó gondozásában) Dave Tipper, Apparat." Zo

A bejegyzés trackback címe:

https://napidal.blog.hu/api/trackback/id/tr28996582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása